Zdravá výživa pro správný vývoj mozku
Současné stravovací návyky znamenají vyšší dávky omega-6 kyselin a nižší dávky omega-3. V jídelníčcích chybí ryby. Těch bychom měli sníst alespoň 300-500 gramů týdně. Nedostatek omega-3 kyselin se může negativně projevit na vývoji dětského mozku. Alternativou k vyšší kombinaci mořských ryb může být obohacení stravy o preparáty obsahující omega-3 mastné kyseliny ze svalů mladých mořských ryb.
Čtení na 5 minut
Méně omega-6 je více
Je vhodné snížit příjem mastných kyselin omega-6, které jsou hlavní součástí rostlinných olejů, např. sójového, kukuřičného, arašídového, sezamového a slunečnicového – lze je nahradit olejem z oliv, lněným olejem nebo olejem z avokáda. Řešením také může být používání živočišných tuků (máslo, sádlo) nebo kokosového oleje.
Kromě omega-3 mastných kyselin rostlinného původu (např. z lněného oleje) konzumujeme také ty živočisné, např. z ryb; vajíček, másla a masa a mléčných výrobků od zvířat živících se hlavně pastvou.
Proč v sobě mají ryby omega-3
EPA a DHA se vyskytují ve větším množství v řasách a mořském fytoplanktonu. Proto jsou cenným zdrojem omega-3 ve výživě tučných mořských ryb živících se planktonem. Vyskytují se v olejích takových ryb, jako je halibut, makrela, sleď, šprot, losos obecný nebo sardinka; jejich zdrojem jsou také sladkovodní volně žijící druhy dravých ryb – pstruh, sumec, úhoř.
Pro zajištění odpovídající dávky omega-3 (cca 500 mg omega-3 denně) se doporučuje konzumace alespoň 2–3 rybích jídel týdně – tzn cca 300 až 500 gramů ryb. Je vhodné věnovat pozornost zdroji získaných mořských ryb s ohledem na riziko nahromadění toxických látek, tj. polychlorovaných bifenylů, dioxinů, rtuti. Čím větší a starší ryby jsou, tím větší je riziko, že obsahují více nežádoucích látek.
Není ryba jako ryba
Obsah a podíly mastných kyselin omega-3 a omega-6 závisí na druhu a fyziologickém stavu ryb, ročním období a oblasti lovu. Je třeba mít na paměti, že ryby pouze hromadí omega-3, které získávají společně s potravou, např. malými měkkýši nebo chaluhami – to způsobí, že v závislosti na místě krmení se mohou značně lišit pokud jde o obsah těchto mastných kyselin. Kromě toho, na rozdíl od ryb z přírodních lovišť se ryby chované vyznačují menším obsahem omega-3 mastných kyselin, protože omega-3 mastné kyseliny se nenachazí v jejich krmivu.
Omega-3 v doplňcích stravy
Vhodné může být také obohacení naší stravy o preparáty s obsahem omega-3 mastných kyselin, jejichž zdrojem jsou svaly malých oceánových ryb se správně zvolenými podíly mastných kyselin. Vyplatí se zvolit preparáty s potvrzenou kvalitou, které jsou na trhu delší dobu a jsou důvěryhodné.
Zdroje omega – 3 mastných kyselin:
- tučné mořské ryby
- mořské plody
- lněné semínko
- lněný olej vysokolinolenový
- vejce
- vlašské ořechy
- řepkový olej
- řasy